Ga naar de homepage van Americaweb.nl...                   
 

Orde van Verdinste

Start
Terug

 

 

02-02-13, America
Klik om deze afbeelding beter te bekijken...Op zaterdagavond 2 februari tijdens de 2e zittingsavond reikte Carnavalsvereniging de Turftreiërs, de Orde van Verdinste, d’n Turftreiër, uit aan Jan van Dongen.

Jan is 32 jaar huisarts in America en heeft altijd zorg gehad voor de gezondheid van de Americaanse gemeenschap. Hij was de eerste huisarts die zich in America vestigde. Vooral in de beginjaren was hij een “ouderwetse” huisarts. Altijd bereikbaar, niet gesteund door huisartsenposten of dergelijke. Alleen in de weekenden wisselde hij af met andere huisartsen uit een buurtdorp. ’s Avonds of ’s nachts naar patiënten en ’s morgens weer gewoon het spreekuur doen. Zo ging dat toen.

De laatste jaren is hij de grote kartrekker bij de totstandkoming van een gezondheidscentrum in America, waarvan hij hoopt dat deze in 2014 gerealiseerd zal worden. Het Gezondheidscentrum America (GCA) ‘In de Kern Gezond’, heeft als doel de bewoners van het dorp te laten participeren in de zorg, wonen en welzijn. Eind 2013 gaat Jan vertrekken uit America, maar hiermee wil hij de gemeenschap van goede zorg voorzien achterlaten.

Naast al zijn drukke werkzaamheden heeft Jan ook nog tijd gevonden om divers vrijwilligerswerk te doen. Hij was met veel plezier 10 jaar lang voorzitter van OJC Cartouche. Toen hij startte, is het met zijn hulp onder andere gelukt een forse belastingaanslag te reduceren tot een acceptabel bedrag. Wat veel inspanning kostte, want de boekhouding bestond uit een grote doos met een aantal rekeningen en heel veel beschreven bierviltjes.

Verder heeft hij bij de vier grote toneelproducties van toneelvereniging De Vrije Spelers in het Productieteam deelgenomen. Eerst bij de Zwarte Plak. Bij de Gouden Helm als secretaris en bij Wachtpost 16 als voorzitter, was Jan zeer intensief betrokken. Bij de Waan van de Maan heeft hij zich bij de voorbereidingen volop ingezet, maar moest zich helaas in de laatste fase wegens gezondheidsredenen terugtrekken.

Een paar jaar geleden is hij door AVV America gevraagd als vertrouwenspersoon naar aanleiding van grensoverschrijdend gedrag van een trainer bij een naburige voetbalclub. Er is een protocol gemaakt dat gelukkig nog niet nodig is geweest. En in 2008 is in samenwerking met Peter Hesp een groot aantal vrijwilligers opgeleid om te leren reanimeren. Inmiddels is dit door Peter overgenomen en de vrijwilligers maken nu deel uit van Burger Hulpverlening Limburg.

Al die jaren vol inzet zowel als huisarts van en als vrijwilliger voor de gemeenschap van America, is voor Carnavalsvereniging De Turftreiërs reden genoeg om de Orde van Verdinste d'n Turftreiër dit jaar aan hem uit te reiken. Hieronder enkele foto's van de uitreiking van en door CV De Turftreiërs.
 

Foto's uitreiking Orde van Verdinste via de site van De Turftreiërs.

 

 
U kunt een e-mailbericht met vragen of opmerkingen over deze website verzenden aan webmaster@americaweb.nl.
Copyright © 2002 Dorpsraad America. Laatst bijgewerkt: zondag 03 februari 2013